Az SBGK Ügyvédek és Szabadalmi Ügyvivők története 1969-ig nyúlik vissza. 2019-ben abban a kivételes helyzetben lehettünk, hogy a Magyarországon működő irodák közül elsők között ünnepelhettük fennállásunk 50 éves jubileumát. Lehetetlen és ezért nem vállalkozhattunk arra, hogy egy rövid videóban bemutassuk irodánk sikereinek és történetének elmúlt öt évtizedét, megszólalóink így egy-egy életképet villantanak fel, amelyek közelebb hoznak az SBGK mindennapjaihoz. Legyen ez a videó mementó a múltról, kordokumentum a jelenről és inspiráció a jövőnek!


Az SBGK Ügyvédek és Szabadalmi Ügyvivők számos különböző iparágban és szakterületen rendelkezik sok éves tapasztalattal. Irodánk az 50 éves működése során folyamatosan, kiemelkedően magas szakmai színvonalon nyújtja szolgáltatásait, valamint jelenleg is kizárólag magyar tulajdonban áll, ami hűen bizonyítja azt a tényt, hogy az SBGK az eltelt közel fél évszázad során a folyamatosan változó környezet és megújuló kihívások mellett is képes volt megtartani meghatározó szerepét a hazai piacon. Ügyvédeink és szabadalmi ügyvivőink munkáját magasan képzett háttércsapat segíti annak érdekében, hogy ügyfeleinknek mindig kiemelkedően magas színvonalú szolgáltatásokat nyújthassunk.


Az SBGK elnöke a mindenkori ügyvédi irodavezető partnere, ennek megfelelően jelenleg dr. Szamosi Katalin az SBGK elnökségének vezetője. A vezetőségben rajta kívül két-két, az ügyvédeket illetve szabadalmi ügyvivőket képviselő tag foglal helyet. Az elnökség tagjai mindannyian tulajdonosként és partnerként is aktívan részt vesznek az iroda stratégiai és operatív irányításában.

Az elnökség tagjai:

Dr. SZAMOSI Katalin, elnök

Dr. SASVÁRI Gabriella, elnökségi tag

SZENTPÉTERI Zsolt, elnökségi tag

MÉSZÁROSNÉ DÓNUSZ Katalin, elnökségi tag

Dr. KARSAY Enikő, elnökségi tag

Ügyvédeink kivétel nélkül több éves tapasztalattal rendelkező, szakterületük specialistáiként elismert szakemberek. Döntő többségük az SBGK irodájában kezdte pályafutását, angolul kiválóan beszél, rendszeresen ad elő szakmai fórumokon illetve publikál különbözőszaklapokban. Ügyvédeink számos szakterületen állnak ügyfeleink rendelkezésére. Munkatársaink emellett jogosultsággal és képesítéssel rendelkeznek ügyfeleik képviseletére a magyar bíróságok, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, a Gazdasági Versenyhivatal, a Belső Piaci Harmonizációs Hivatal, valamint az Európai Törvényszék és az Európai Unió Bírósága előtt is. Az ügyvédeink által képviselt jogi szakterületek részletes listáját itt érheti el.

Szabadalmi ügyvivőink a technológia szinte minden területén járatosak, és több évtizedes tapasztalattal rendelkeznek a találmányok szabadalmaztatásában, továbbá a külföldi szabadalmi bejelentések hazai érvényesítésében. Ennek következtében szabadalmi ügyvivőink a start-up cégektől a nagyvállalatokig minden cégtípusból rendelkeznek ügyfelekkel. Szabadalmi ügyvivőink magyar és európai jogosítványokkal is rendelkezik, így ügyfelei képviseletét a helyi bíróságok, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, az Európai Szabadalmi Hivatal, a Belső Piaci Harmonizációs Hivatal, valamint a Szellemi Tulajdon Világszervezete előtt is elláthatják. Az szabadalmi ügyvivőink által képviselt jogi szakterületek részletes listáját itt érheti el.

Közbeszerzési tanácsadóink kivétel nélkül több éves tapasztalattal rendelkező, elismert szakemberek. Tanácsadóink, közbeszerzési szakjogászaink és felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadóink (FAKSZ) a közbeszerzések számos szegmensében állnak ügyfeleink rendelkezésére: szaktanácsadást nyújtanak, közbeszerzési eljárásokat és tervpályázatokat bonyolítanak, valamint tanácsadóként közreműködnek a hazai és uniós finanszírozású közbeszerzési eljárások ellenőrzése során. Munkatársaink emellett jogosultsággal és képesítéssel rendelkeznek ügyfeleik képviseletére és közbeszerzési eljárások lebonyolítására mind ajánlattevői, mind ajánlatkérői oldalon, valamint a Közbeszerzési Hatóság előtt is.

Az SBGK több olyan tanácsadóval is büszkélkedhet, akik több évtizedes munkájuk során nemzetközi és hazai szinten is elismert szaktekintélyekké váltak.


Dr. BACHER Vilmos, ügyvéd

Bacher doktor irodánk nagy tiszteletben álló tanácsadója, aki a magyar szellemi tulajdonjog fejlődésében is nagy szerepet vállalt. A Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével, a kiemelkedően magas színvonalú és hatékonyságú iparjogvédelmi munkásságot elismerő Jedlik Ányos-díjjal és számos más díjjal kitüntetett szaktekintély.

SZENTPÉTERI Ádám, magyar és európai szabadalmi ügyvivő

1972 óta az iroda tagja, korábban az SBGK Szabadalmi Ügyvivői Iroda vezetőjeként tett szert nemzetközi ismertségre. A kiemelkedően magas színvonalú és hatékonyságú iparjogvédelmi munkásságot elismerő Jedlik Ányos-díjjal kitüntetett szaktekintély.


Magyarország történetében a gazdasági reformok bevezetése egybeesett az SBGK alapításával. Irodánkat elismert, neves ügyvédek és szabadalmi ügyvivők hozták létre 1969-ben, amikor az „új gazdasági mechanizmus” meghirdetését követően megállapodást kötöttek arról, hogy klasszikus polgárjogi illetve szellemi alkotásokkal kapcsolatos tudásukat és ügyfélkörüket egyesítve megalapítják az S.B.G.&K. Szabadalmi és Ügyvédi Iroda jogelődjét, a Nemzetközi Szabadalmi és Ügyvédi Irodát.


Az SBGK története az Iroda hivatalos megalapításáig is olyan jelentős stációkkal bír, melyekre a jelenlegi csapat is méltán büszke. Schön Tibor, aki Magyarország első szabadalmi ügyvivője volt, praxisát 1896-ban kezdte meg. Fia, Somlai Tibor 1929-ben szerzett szabadalmi ügyvivői képesítést, majd 1969-ben két neves szabadalmi ügyvivővel: Bíró Ferenccel és Beliczay Andrással, valamint Dr. Sasvári Tibor és Dr. Kende Béla ügyvédekkel alapította meg az SBGK jogelődjét. Az alapítók utódai közül többen a mai napig az SBGK tagjai és munkatársai.

Rólunk