Nemzetközi védjegybejelentések és a védjegyek nemzetközi lajstromozása a Brexitet követően

Mint az ma már közismert hosszas tárgyalási folyamatokat követően megállapodás született az Egyesült Királyságnak az Európai Unióból történő rendezett kilépése kapcsán. A megállapodás egy átmeneti időszakot rögzít, amely alatt a felek további együttműködésük kereteit fektetik le, és amely átmeneti időszak a megállapodás értelmében az Egyesült Királyság Európai Unióból történő kilépése napján, 2020. február 1-jén lépett életbe és 2020. december 31-ig tart.

Ez az átmeneti, illetve a Brexit teljes megtörténte utáni időszak, természetesen érinti a nemzetközi védjegybejelentéseknek és a védjegyek nemzetközi lajstromozásának rendszerét is. A Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) Nemzetközi Irodájának tájékoztatása szerint az Európai Uniót megjelölő nemzetközi védjegybejelentések az év végéig hatályban maradnak az Egyesült Királyságban is. Az Egyesült Királyság állampolgárai továbbá azok, akiknek lakóhelye, vagy valóságos és működő ipari vagy kereskedelmi telephelye az Egyesült Királyság területén található, valamint azok, akik az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalánál (a továbbiakban: EUIPO) nemzetközi védjegybejelentést nyújtottak be, vagy lajstromozott nemzetközi védjegy jogosultjai, az átmeneti időszakban is tehetnek nemzetközi védjegybejelentést az EUIPO, mint származási hivatal útján.

Az átmeneti időszakot követően, a kilépési megállapodás értelmében az Egyesült Királyság intézkedéseket tesz, hogy biztosítsa az oltalmat az Egyesült Királyságban azon lajstromozott nemzetközi védjegyek jogosultjai számára, akik még az átmeneti időszak lejárta előtt szereztek oltalmat az Európai Unióban.

A WIPO Nemzetközi Irodájának tájékoztatása alapján készült magyar nyelvű sajtóközlemény elérhető a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának honlapján, itt.