Megjelent a Műtárgyhamisítás magyar szemmel - Ocsút a búzától című tanulmánykötet Karsay Enikő írásával

Az első magyar nyelvű összefoglaló munkaként a terület átfogó bemutatását tűzte ki célul a "Műtárgyhamisítás magyar szemmel - Ocsút a búzától" című tanulmánykötet, amelyben művészettörténészek, restaurátorok, újságírók és jogászok segítenek eligazodni a műtárgyhamisítás világában. A 2020. február 25-én bemutatott kötetben irodánk partnere, dr. Karsay Enikő "A műtárgyhamisítás elleni fellépés intézményes eszközei a szerzői jog szemszögéből" címmel publikált tanulmányt. Dr. Karsay Enikő egyebekben a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület Műtárgyhamisítás Elleni Munkacsoportjának is tagja.

A célcsoport a hazai képző- és iparművészek, műkereskedők, műgyűjtők és kritikusok körén kívül a hatósági, rendészeti és igazságszolgáltatási szakembereket, a különféle felsőoktatási és szakképzési résztvevőket és a szélesebb érdeklődő közönséget öleli fel. Széles spektruma és közönsége, valamint megcélzott magas színvonala okán úttörő vállalkozás, amelynek eredménye egy olyan oktatási és kulturális célú kiadvány, amelynek első kiadása ugyan kereskedelmi forgalomba nem kerül, de az ősz folyamán valószínűleg online mindenki számára elérhető lesz.

A kötet a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület, az Országos Kriminológiai Intézet és a Kieselbach Galéria közös gondozásában jelent meg, amely 14 szerzőtől összesen 18 tanulmányt tartalmaz. Az írások a műtárgyhamisítás gyakorlatát, jellegzetes példáit, valamint a jelenség elleni fellépés eszközeit tekintik át.

A Magyarországon hiánypótló kiadvány szerkesztői Bendzsel Miklós, Kármán Gabriella és Emőd Péter voltak művészeti vezetője Rieder Gábor.